Two Chefs Brewing

Vibes

Wat is het verschil tussen witbier en Weizen?

Witbier en Weizen hebben weliswaar enkele overeenkomsten en worden soms met elkaar verward, maar deze twee biersoorten verschillen wel echt! Wij gaan alles even op een rijtje zetten voor je zodat jij als een semi-expert het kan navertellen aan het onwetende volk, of gewoon als betweter in de kroeg.
Weizen vs witbier
Wave Icon

Hoe zit dat nou met Witbier en Weizen, wat is het verschil eigenlijk?

Om deze twee bierstijlen beter te begrijpen duiken we in de oorsprong en ingrediënten, uiterlijk en uiteraard de smaak. Maar eerst, wat zijn dit eigenlijk voor bieren?

Witbier
Witbier is ongefilterd, troebel bier van hoge gisting gebrouwen met hop, gist, ongemoute tarwe, gerstemout en soms ook haver met toegevoegde kruiden en specerijen. Witbier komt oorspronkelijk uit België in de 16e eeuw. Meestal heeft het een alcoholgehalte van tussen de 4% en 6.5%.

Weizenbier
Weizen is een Duits tarwebier van hoge gisting gebrouwen volgens het Reinheitsgebot met hop, speciale gist en minstens 50% tarwemout en voor de rest gerstemout. Weizenbier is onlosmakelijk verbonden met Beieren en Zuid-Duitsland, waar het bier al sinds de 11e eeuw gebrouwen wordt in verschillende stijlen. Meestal heeft het een alcoholpercentage tussen de 4.5% en 6%.

Witbier vs Weizen

Het grote verschil tussen de twee biersoorten licht vooral in dat Weizen volgens de strenge regels van het Reinheitsgebot gebrouwen wordt en er dus naast hop, gist, mout en water niks geen extra ingrediënten toegevoegd mogen worden. Met witbier is dat heel anders, want de Belgen brouwen het al tijden met bijvoorbeeld koriander of sinaasappelschil voor een extra fris en fruitige smaak. Denk hier bijvoorbeeld aan een onze White Mamba dat extra lekker is door een kruidenmix van kardemom, korianderzaad, limoenblad en een korreltje zout.

Bij Weizen is het belangrijkste smaakcomponent de speciale weizengist waarmee het gebrouwen wordt. Deze gist produceert veel esters die voor de fruitige en kruidige smaken en aromas zorgen die doen denken aan Haribo bananen en kruidnagel. Herkenbaar, of niet? Trek een blik Tropical Ralphie open ruik de tropische vruchten – dit komt dus door de weizengist!

Witbier en Weizen worden beiden gebrouwen met tarwe, maar Weizen MOET volgens die Duitse regels dus minimaal voor de helft tarwe bevatten (gemiddeld is het wel 60% tot 70% tarwemout) en witbier wordt deels met ongemoute tarwe gebrouwen zowel als gerst en soms haver. Hop speelt geen grote rol in deze twee biersoorten en beide zijn dus ook niet bitter. In Weizenbier wordt minder hop gebruikt en waardoor Witbier net een hoger IBU heeft en dus ietsjes bitterder in smaak is.

In kleur en uiterlijk verschillen deze twee biersoorten ook. Witbier is licht van kleur en ongefilterd waardoor het een troebel uiterlijk. Meestal is witbier iets lichter en bleker in kleur dan Weizen. Gek genoeg is witbier niet vernoemt naar de kleur, maar naar “weit”, het Oudnederlandse woord voor tarwe. Weizen betekend ook tarwe in het Duits, en klinkt een beetje als Weiße (witte) en word soms ook Weißbier genoemd – maar het is dus wat anders dan witbier! Weizen kan zowel troebel als helder zijn en is meestal blond van kleur maar kan ook een donkere amber kleur hebben. Dit heeft te maken met wat voor soort Weizen het is: Hefeweizen, Dunkelweizen, Kristallweizen of Weizenbock. Weizenbieren worden geserveerd in lange glazen en hebben altijd een goeie dikke schuimkraag waar je wel een hap uit wilt nemen, witbier heeft een hoog koolzuurgehalte maar heeft meestal geen mooie volle schuimkraag maar eentje die al snel een inzakt.

Snap je?

Wij hopen dat je het nu wat beter snapt. Zo niet, raden wij het aan om zowel wat White Mamba Witbier als Tropical Ralphie Weizen uit onze webshop te bestellen om de verschillen pas echt goed te bestuderen!

Witbier

White Mamba

Mock up white mamba
Dive in details
White Mamba Icon

Hoppy weizen

Tropical Ralphie

Tropical Ralphie Mock Up
Dive in details
Tropical Ralphie icon

Of kom eens langs!

In onze bar in Amsterdam stroomt het craft bier ultra vers van de tap, inclusief weizen en witbier.

Ik heb dorst!

Newsletters suck... ours' don't!

Know what’s brewing and get 10% off your next order

© 2024 Two Chefs Brewing